In memoriam Harry van Steen


Hieronder kunt u de tekst lezen die Frans Vos namens het Schuurfeest Bant op vrijdag 19 december 2003 voordroeg in de RK-kerk te Bant tijdens de herdenkingsdient aan Harry van Steen (1952-2003).

'Zo’n 20 jaar geleden verhuisde Harry van Steen van Kraggenburg naar Bant. Hij kwam van een toch wat Bourgondisch dorp naar het conservatievere Bant. Een enorme verandering dus. Langzamerhand begon hij zich hier toch steeds meer thuis te voelen. Wij begonnen hem wat beter te kennen toen hij ons voetbalelftal kwam versterken. We konden veel van hem leren, want hij kwam van het veel hogere voetballend zondagelftal van Kraggenburg. Wij pasten ons dan ook al gauw aan aan zijn speelstijl. Dit wierp al snel zijn vruchten af.Zo’n 5 jaar geleden hadden wij versterking nodig in onze Schuurfeest Commissie. Wij dachten aan een wat oudere wijze man. De keuze viel al snel op Harry. Na een proefjaar meegedraaid te hebben (zo gaat dat bij ons) besloten we om Harry definitief in te wijden in de geheimen van het Schuurfeest. Toen kwamen we erachter dat Harry nog niet zo oud was: hij was maar een paar jaar minder jong dan ons. Gelukkig was hij wel wijs. Deze wijsheid konden wij tijdens onze vele vergaderingen goed gebruiken. Harry en ik zaten eens bij de burgemeester om ons feest te laten legaliseren, gelukkig was dit zo voor elkaar. Achteraf gezien een enorme goede zet. Tijdens de vergaderingen kwam ook altijd het beleid van de gemeente ter sprake. Harry kon zich daar mateloos over opwinden. Ik moet wel zeggen dat het toen altijd al aardig laat op de avond was. Maar een paar jaar geleden kwam de kans. Harry werd gevraagd voor de lijst van de P.U. Na veel overleg gaven wij als commissie onze goedkeuring hieraan. Wij besloten ook om campagne te gaan voeren. Er moest een pakkende leus komen, weer wat om over te vergaderen. We begonnen met “Harry for President” maar deze viel al snel af. Uiteindelijk werd het “Gaat heen, stem op Van Steen”. We behaalden een verpletterende overwinning en Harry belandde in de gemeenteraad.

Op een andere vergaderavond moesten wij beslissen over onze kledinglijn voor de commissieleden. We waren er eigenlijk al uit totdat Harry zei: “er moet wel een borstzakje op ’t overhemd voor de shag”. Zulke droge humor daar zat hij vol mee.
Het afgelopen schuurfeest had het thema Jaar van de Boerderij. Op dit feest was Harry ook helemaal in z’n element, het was een van de laatste feesten dat hij zich 100% voelde.
Vorige week vrijdag sprak ik hem gelukkig nog, hij zei “Ik wil nog wel maar ’t gaat niet meer”.

Harry, wat hadden wij nog graag een keer, samen met het draaiorgel van Hannes, campagne met je gevoerd voor de volgende verkiezingen.'